woensdag 30 mei 2012

Groep 1/2 Sinterklaasliedje aanleren

Ik heb in de eerste stageperiode bij de kleuters geprobeerd een Sinterklaasliedje aan te leren.
Omdat de leerkracht zelf bij het zingen vaak gebruik maakte van het digibord, heb ik ervoor gekozen om hier ook gebruik van te maken. Het doel van de les was dat de leerlingen aan het einde van de les het liedje konden meezingen. Het ging om het liedje 'Sinterklaas wil dansen'

Zie hieronder de lesvoorbereiding







Tijdens mijn lesvoorbereiding heb ik gekeken naar het volgende document dat van Marnixnet komt:

Het aanleren van liedjes

Werkwijze
Bekijk het liedje goed.
·         Waar zitten de moeilijkheden? In de tekst, in de melodie?
·         Van welke onderdelen verwacht je dat de kinderen die direct of snel kunnen zingen?
·         Waar gaat het liedje over? Zijn er interessante hulpmiddelen die bijdragen om het liedje sneller te leren, beter te onthouden of ingezet kunnen worden om een stukje mee te oefenen?
Zorg dat je het liedje zelf (in elk geval 1 couplet) helemaal uit je hoofd kent en met expressie kunt voorzingen. Kies hiervoor een toonhoogte die je goed ligt. Wanneer de kinderen gaan zingen, ga je naar de toonhoogte zoals genoteerd (die bij hun stembereik past).

Bedenk een strategie:
·         Hoe vaak ga je het voorzingen? Hoe zorg je dat de kinderen daarbij actief betrokken blijven en al vast leren.
·         Is het nodig om in delen te werken, met wisselzang of is het lied kort genoeg (met niet teveel tekst) dat het na de luisteropdrachten en –vragen meteen door de groep gekend kan worden?
·         Welke zinnen zijn het moeilijkst, wat zing je het langst zelf, wat geef je het eerst weg?
·         Bedenk kleine oefeningetjes die een moeilijkheid van tevoren al wegneemt (bijv. even echospel met woorden uit de tekst of echo met een lastig melodisch of ritmisch motiefje)
·         Welke luistervragen stel je eventueel nog tussendoor?

Overnemen van de begintoon:
Bedenk van tevoren hoe je kort aandacht besteedt aan het overnemen van de begintoon. Doe dit met inhoudelijk materiaal van het lied en (open deur) gebruik daarbij altijd een instrument om de toon te pakken.

Tijdens het aanleren
·         Grijp direct in als iets niet goed gezongen wordt
·         Jij bent degene die bepaalt wanneer er wel en niet door de groep gezongen wordt.
·         Gebruik duidelijke (liedleidings)gebaren om aan te geven wanneer de groep zingt en wanneer jij zingt.
·         Blijf steeds goed luisteren: wijk af van je plan, als je denkt dat de groep het sneller kan of meer oefening nodig heeft.
·         Zing niet mee als de groep zingt.

Kort
·         strategie op papier
·         denk aan overnemen begintoon
·         gebruik ondersteunend materiaal en visuele hulpmiddelen
·         maak geschikte (muzikale) luistervragen en of activiteiten
·         lied uit het hoofd
Valkuilen:
·         luistervragen geven geen reden tot luisteren (zie je de kastanjes, vraag herfst)
·         activiteiten en vragen die het leerproces onderbreken

Zoals in mijn lesvoorbereiding is te zien heb ik rekening gehouden met de belevingswereld van de leerlingen: Ik heb gekozen voor een Sinterklaasliedje. Ook ligt de toonhoogte van het liedje goed bij de toonhoogte van de kinderen. Ik heb bij het voorbereiden van mijn les nagedacht over mijn strategie en ook heb ik gebruik gemaakt van visuele hulpmiddelen door het digibord te gebruiken.

Ik kreeg het volgende commentaar op mijn les:





Reflectie volgens Korthagen

fase 1: Ik wilde met de leerlingen een muzieklesje doen, zodat ik zelf kon oefenen met het geven van het vak muziek en zodat de kindere een nieuw liedje leerden
fase 2: Ik wilde met de les bereiken dat de kinderen een nieuws Sinterklaasliedje leerde. Dit deed ik door met behulp van het digibord een liedje te laten horen, het zelf te zingen en  het samen te oefenen. Ik dacht dat deze manier wel zou aanslaan, maar dit viel tegen. Een aantal kinderen deden niet mee en vonden het dus waarschijnlijk niet leuk of het geen prettige wijze om een liedje te leren. Ik voelde me hier vrij ongemakkelijk bij.
fase 3: In de situatie vond ik het belangrijk dat de leerlingen het naar hun zin hadden en dat ik me prettig voelde bij de les. Dit was belangrijk voor mij, omdat zo iedereen met een goed gevoel iets nieuws leerde. Echter had ik blijkbaar niet de juiste manier gekozen om kleuters een liedje aan te leren en zal ik dit de volgende keer dus anders moeten gaan doen. waarom was dat voor mij belangrijk?
fase 4: Van mijn mentor/ICO heb ik een stappenplan gekregen hoe ik beter liedjes aan kleuters kan aanleren. Dit is een mooi alternatief, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een digibord. Een nadeel hieraan is dat het minder beeldend wordt voor de kinderen en dat het zonder de muziekondersteuning ook misschien minder swingend wordt. Voordeel is dat het een meer gestructureerde manier van werken is. Deze manier van aanpak zal ik de volgende keer ook gaan gebruiken en ik zal de literatuur erop naslaan over hoe je kleuters liedjes kan aanleren.welke voornemens voor de volgende keer kan ik nu formuleren?
fase 5: Zie hiervoor de les: Groep 1/2 Kersliedje aanleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten